9.3.2015

Leikattu viilu vs. sorvattu viilu

Useat ovat kysyneet, mikä ero on VENDIA –venelaudalla ja venevanerilla. Käsittelemme VENDIAN ja vanerin eroja ja ominaisuuksia tarkemmin omassa postauksessaan, mutta nyt kerromme tarkemmin viilujen valmistustavoista. Molemmat, niin VENDIA kuin venevanerikin, on tehty viiluista, mutta merkittävin ero on viilun leikkaustavassa. VENDIA valmistetaan leikatuista viiluista kun taas vaneri valmistetaan sorvatuista viiluista. Mutta, mikä ero on leikatulla ja sorvatulla viilulla?

Kuvalainaus: hrzn.net
Leikattu viilu valmistetaan höyläämällä ”lastuja” tukista. Leikkaamalla viilun ulkonäkö saadaan pysymään luonnollisena sekä viilun pinta säilyy ehjänä, eikä siinä ole pieniä halkeamia, joita sorvatun viilun pinnassa on. Leikatun viilun ominaisuudet ovat monessa suhteessa paremmat kuin sorvatun viilun, niinpä leikattu viilu soveltuukin myös vaativiin käyttötarkoituksiin. Viilun ulkonäkö riippuu leikkaussuunnasta. VENDIA –venelaudasta on saatavilla kahta eri pintakuviovaihtoehtoa, suorasyy ja kruunukuvio. Suorasyyn pintaviilut valmistetaan säteittäin leikkaamalla ja kruunukuvion pintaviilut tangentiaalisesti leikkaamalla. Säteittäin leikatun viilun kuvio on tasaisempi ja säännöllisempi, kuin kruunukuvion.

Leikatun viilun pinta säilyy ehjänä.

Sorvaamalla viilun pintaan tulee pieniä halkeamia.

Sorvaaminen on kustannustehokas tapa valmistaa viiluja. Sorvatessa tukki pyörii kiinteää terää vasten, lopputuloksena yhtenäistä ”viilumattoa”. Tällä tavoin saatu viilu on kaarevaa, joten ”viilumatto” täytyy oikaista tasoksi ennen jatkokäsittelyä. Tämä viilun oikaiseminen aiheuttaa viilun pintaan pieniä halkeamia heikentäen viilun kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Tästä syystä sorvatun viilun pintakäsittely on myös hieman haasteellisempaa. Sorvaamalla valmistettu viilu ei ole ulkonäöltään niin luonnollisen näköinen kuin leikattu viilu. Sorvaamalla viilua leikataan tavallaan puun vuosirenkaiden suuntaisesti. Tämä rikkoo puun luonnollisen syyrakenteen, jolloin myös valmiin viilun ulkonäkö on elottomampi eikä niin luonnollisen näköinen.

VENDIA-venelauta, kruunukuvio

VENDIA-venelauta, suorasyy

Veneenrakennusta ajatellen, sorvatun viilun merkittävimmät heikkoudet ovat viilun pinnan pienet halkeamat. Nämä pienet halkeamat altistavat vanerin lahottajasienille ja tämän seurauksena maali- tai lakkapinta voi ajan myötä vaurioitua. Nämä halkeamat mahdollistavat myös veden helpomman imeytymisen venevaneriin. Leikatun viilun tärkeimmät hyödyt VENDIA –venelaudalle ovat kaunis ja luonnollisen ulkonäkö ja sekä kestävyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti